czwartek, 3 stycznia 2013

14. Sałatka Gyros - tradycyjna

Sałatka Gyros jest jedną z naszych ulubionych. Zawsze świetnie sprawdza się na imprezach, bo jest prosta i szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze pyszna. Była jednym z głównych elementów minionego Sylwestra i goście byli nią zachwyceni.
Przepisów na jej przygotowanie jest wiele, ale my jesteśmy zwolennikami tego najbardziej tradycyjnego.



Składniki:

podwójny filet z piersi kurczaka
2 czerwone cebule
słoik ogórków konserwowych (mogą też być kiszone)
puszka kukurydzy
średnia kapusta pekińska
majonez
ketchup
przyprawa do Gyros
odrobina tluszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z piersi pokroić w drobne kawałki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, przerzucić na nią kawałki kurczaka, posypać je obficie przyprawą do Gyros i podsmażyć.
Cebulę i ogórki pokroić w małą kostkę, kapustę pekińską poszatkować. Kukurydzę odsączyć.
Gdy kurczak ostygnie układać w misce warstwami:
mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, majonez, ketchup, kapusta pekińska i przyprawa Gyros.



Smacznego

8 komentarzy:

  1. Kto nie lubi tradycyjnego gyrosa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nu, tym to można zapchać kichę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię gyros ;)) najczęściej zimą robię z ryżem zamiast kapusty pekińskiej

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra sprawdzona sałatka na zimowe wieczory :) Zapraszam też do mnie - gyros sałatka

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tą sałatkę :) robię trochę inaczej, ale na pewno w każdej wersji jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedna z moich ulubionych sałatek, doskonale się sprawdza na imprezach, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń