poniedziałek, 23 maja 2016

Dorsz z patelni grillowej

Urlop minął nawet nie wiem kiedy i muszę przyznać, że trochę się na nim wyleniłam... No dobra, może trochę bardziej niż "trochę" (raz na jakiś czas mi się należy ;P), ale też nie do końca, bo zaczęliśmy z mężem pracę nad kanałem na YouTube - Domowe sprawkina który serdecznie Was zapraszamy. Do nakręcenia pierwszego filmiku - test spryskiwacza do soku z cytrusów, przygotowaliśmy bardzo proste i szybkie danie, a mianowicie dorsza z patelni grillowej. Po pierwsze, ryba to idealny pretekst do sprawdzenia tego gadżetu, po drugie, miałam w końcu okazję by wypróbować mój prezent urodzinowy, a po trzecie, tak dawno nie jedliśmy takiej rybki, że aż wstyd ;)
Jako dodatki: pyszne ziemniaczki z masełkiem i koperkiem oraz ulubiony mix sałat.


Składniki (dla 2 osób):

2 filety z dorsza
cytryna
sól morska
pieprz cytrynowy
odrobina oliwy z oliwek
natka pietruszki
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Natkę pietruszki drobno siekam i dodaję do niej oliwę. Mieszam i tak powstałą marynatą smaruję filety dorsza, po czym zostawiam go na kilka godzin w lodówce, by przeszedł smakiem.
Rozgrzewam posmarowaną tłuszczem patelnię grillową. Przygotowane wcześniej filety solę i pieprzę, a następnie przekładam na ruszt. Smażenie zaczynam od strony ze skórką, a gdy się ładnie zarumieni, przekładam na drugą. Zarumienionego z obu stron dorsza podaję skropionego sokiem z cytryny - do tej czynności wykorzystałam ciekawy gadżet, którego test zrobiłam na yt. 
Polecam i zapraszam :)



sobota, 7 maja 2016

Spaghetti z sosem pomidorowym z marchewką

Oficjalnie zaczęłam urlop i mam nadzieję, że będzie on między innymi sprzyjał rozwojowi tego bloga. A konkretnie, że w końcu znajdę czas na regularne wpisy. 
Dziś kolejny przepis z serii szybkich obiadów.







Składniki (na 3-4 mniejsze porcje):

250g mięsa mielonego
1 mniejsza cebula
1 marchewka
2 łyżki koncentratu
tłuszcz do smażenia
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku

makaron spaghetti

Sposób wykonania:

Marchewkę obieram, myję i kroję na plasterki, a cebulę w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażam przez chwilę przygotowane warzywa, a następnie dolewam odrobinę wody i duszę aż marchewka będzie miękka, a woda odparuje, Dodaję rozdrobnione mięso mielone i chwilę podsmażam. Dorzucam koncentrat pomidorowy, podlewam trochę wodą, by powstał sos. Doprawiam ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podaję z makaronem typu spaghetti.