czwartek, 21 kwietnia 2016

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

Pomysł na szybki obiad, gdy czasu brak, co w moim przypadku ostatnio zdarza się dość często. Szczęśliwie nawet w kilka minut można przyrządzić pyszne jedzenie. Połączenie koperku i śmietany zawsze się sprawdza. Pasuje idealnie do tłuczonych ziemniaczków, bądź ryżu. Polecam.


Składniki (na dwie porcje):

większa pojedyncza pierś z kurczaka
pół większego pęczka koperku
średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany Zott 12%
odrobina gotowej przyprawy do kurczaka lub innej swojej ulubionej mieszanki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Fileta myję i kroję na mniejsze części. Gdy cebula się zeszkli, dodaję na patelnię kurczaka i przeciskam przez praskę czosnek. Gdy kurczak się usmaży, dodaję śmietanę, pokrojony koperek i doprawiam sól i pieprz. Przesmażam całość około 10min co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło.

wtorek, 12 kwietnia 2016

Zupa pieczarkowa

Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu oraz niesamowicie pyszna. Skrupulatnie testując śmietany Zott często się nią raczyłam w ostatnim czasie. Zdecydowanie polecam wypróbować, niby nic, a daje tyle radości ;)


Składniki:

500g pieczarek
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 marchewki
1 średniej wielkości cebula
200 ml śmietany 18% Zott
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
makaron

Sposób przygotowania:

W bulionie gotuję umytą i obraną marchewkę. Pieczarki obieram i kroję na plasterki, cebulę kroję w kostkę. Na patelni podsmażam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki i smażę aż odparuje woda. Gdy marchewka będzie miękka, wyciągam ją, dodaję do bulionu pieczarki z cebulą i gotuję kilka minut. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień i dodaję śmietanę. Jeszcze raz zagotowuję i 
podaję z ugotowanym makaronem i pokrojoną na plasterki marchewką.





środa, 6 kwietnia 2016

Wielkanocny żurek

Co prawda nie na prawdziwym, własnym zakwasie, bo do tego etapu w życiu jeszcze nie doszłam ;) ale i tak bardzo smaczny żurek, który przygotowałam pierwszy raz w życiu. Bodźcem do jego zrobienia, były śmietany Zott, które otrzymałam do testowania. Wyszedł pyszny - zawiesisty, lekko kwaśny - a z dodatkiem np. chrzanu to już w ogóle odlot. Mimo, że Wielkanoc już za nami, to zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki (na około 8 porcji):

8 lasek surowej białej kiełbasy
1,5 l zakwasu na żurek (takiego kupnego, z wodą)
250ml śmietany 18% Zott
8 ugotowanych na twardo jajek
3 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
2 pietruszki
liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 ziarna czarnego pieprzu
ząbek czosnku
płaska łyżka mąki 
łyżka majeranku
sól, (ewentualnie) pieprz do smak

Sposób wykonania:

Umytą kiełbasę gotuję w 3 litrach wody, na niewielkim ogniu. Zbieram szumowiny i wkładam całą (wcześniej obraną) włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wywar gotuję około godzinę. Następnie wszystko wyciągam z garnka i dolewam żurek z butelki. Przeciskam przez praskę czosnek i dosypuję majeranek. Gotuję zupę na wolnym ogniu około 20min. Po tym czasie wyłączam gaz i zaprawiam śmietaną Zott rozrobioną z łyżką mąki, Jeszcze raz zagotowuję. 
Do każdego talerza wkładam przed podaniem pokrojoną w plastry białą kiełbasę, tak samo pokrojoną marchewkę i pokrojone w ćwiartki jajko. Resztę warzyw wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej.


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Testowanie śmietan Zott - trnd.pl

Dzięki uprzejmości serwisu trnd.pl dostałam się do testowania śmietan Zott. Otrzymałam 6 szt. śmietany 12% i 6 szt. 18% do własnego użytku oraz po tyle samo do rozdania znajomym i rodzinie. Szczęśliwi obdarowani chętnie wypełniali ankiety, które później przesyłałam do serwisu.


Takie wydarzenie ( ;) ) wymagało uczczenia, więc na obiad zrobiłam jedno z naszych ulubionych dań Duszony schab w sosie miodowo-musztardowym. Do tego tłuczone ziemniaczki z dodatkiem śmietany - polecam.


Jednakże lwia część zapasu śmietany została wykorzystana do świątecznych wypieków i dań. Co prawda Wielkanoc już za nami, ale postanowiłam, że w tym tygodniu sukcesywnie będę dodawać przepisy z tym co przygotowałam, często pierwszy raz w życiu, bo są tego warte - wyszło bardzo smacznie :)