poniedziałek, 27 lipca 2015

Kurczak z brokułami i cukinią


Jako, że ostatni wpis otrzymał wiele pozytywnych komentarzy, to i tym razem przepis z brokułem, aczkolwiek tym razem w towarzystwie mojego drugiego ulubionego warzywa - cukinii. Dla mnie to połączenie idealne, dobrze doprawione, cudownie pachnące i po prostu bardzo smaczne. Świetnie komponuje się z ryżem.


Składniki:

średniej wielkości brokuł
cukinia
pierś z kurczaka
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka czosnku
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Brokuła dzielę na różyczki i gotuję al dente w osolonej wodzie. Filet z kurczaka kroję w mniejsze kawałki, a cukinię w półplasterki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę fileta na złoty kolor, następnie dodaję cukinię i przykrywam pokrywką. Co jakiś czas mieszając duszę do miękkości. Na koniec dodaję odcedzonego brokuła i dodaję przypraw. Chwilę przesmażam wszystko razem.

Smacznego :)

poniedziałek, 20 lipca 2015

Sos brokułowy z kurczakiem

Brokuł jest jednym (obok cukinii) z moich ulubionych warzyw, dlatego teraz, gdy na targu pojawia się coraz więcej jego pięknych okazów, pozwoliłam sobie poszaleć i zaopatrzyć się w sporą ilość tego specjału. W związku z tym od kilku dni jemy go pod różnymi postaciami: zupy, zapiekanki i przede wszystkim sosy. Poniżej prezentuję jeden z moich ulubionych, jak to u mnie zazwyczaj bywa banalnie prostych, ale niesamowicie smacznych. Idealnie nadaje się do podania z makaronem. Polecam spróbować, jeśli jeszcze go nie znacie.


Składniki:

podwójny filet z kurczaka
1 mniejszy brokuł
1 średnia cebula
150ml śmietany 18%
ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Brokuła dzielę na mniejsze różyczki i umytego wrzucam do gotującej się wody na ok. 2 minuty (nie może się ugotować do miękkości) i odcedzam. Cebulę kroję w drobniutką kostkę, a kurczaka w mniejsze kawałki, czosnek szatkuję. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i dodaję cebulę oraz czosnek, gdy się zeszkli dorzucam kurczaka i smażę kilka minut do momentu aż się przyrumieni. Następnie dodaję brokuła, chwilę przesmażam i na sam koniec wlewam śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam i gotowe.

Smacznego :)

środa, 15 lipca 2015

Koktaj truskawkowy


Jako że jestem ogromną fanką nieskomplikowanych pomysłów, tym razem będzie ultra prosty przepis na domowy koktajl. Wystarczy mleko i kilka truskawek. Oczywiście można go urozmaicać innymi owocami lub dosłodzić, ale mi taka wersja odpowiada w zupełności.


Składniki:

6-7 truskawek
mleko do dopełnienia szklanki

Sposób wykonania:

Truskawki myję, ściągam szypułki i przekrajam na pół. Wrzucam je do kielicha blendera, dodaję mleko i miksuję.

Smacznego :)

sobota, 11 lipca 2015

Ogórki małosolne

 Gdy tylko zaczyna się sezon na ogórki to w naszym domu zaczyna się produkcja, najpierw małosolne, później kiszone, w occie i wszelkie kombinacje z curry, chilli itp. itp. Dziś te pierwsze, ulubione mojego męża. Gotowne na drugi gdzień i znikające u nas w mgnieniu oka.


Składniki:

1kg ogórków
1l wody
1,5 łyżki soli
baldach kopru (1 na słoik)
ząbek czosnku (1 na słoik)
kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu
kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie myję, ja używam do tego specjalnej szczoteczki. Słoik(i) wyparzam, a następnie układam w nim liść i korzeń chrzanu, czosnek, koper i na końcu ogóki. Zagotowuję wodę z solą, którą zalewam słoiki. Dorzucam kilka ziarenek pieprzu, przykrywam i zostawiam na 1-2 dni.

Smacznego :)

wtorek, 7 lipca 2015

Placuszki z kapusty pekińskiej

Często po zrobieniu surówki do obiadu zostaje mi kawałek kapusty pekińskiej i odwieczne pytanie do czego ją wykorzystać. Niecierpię marnować jedzenia, więc zaczęłam szukać jakiegoś pomysłu. I trafiłam na bardzo fajne placuszki z kapusty pekińskiej, które serdecznie polecam. Są świetne. Podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym.


Składniki:

szklanka mleka
szklanka mąki
2 jajka
jedna mała cebulka
kawałek kapusty pekińskiej (ok. 200g)
ząbek czosnku
garść pietruszki
pieprz, sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy (najlepiej rózgą, by nie było żadnych grudek) mąkę, mleko i jajka. Cebulkę kroimy w drobną kostę, kapustę i natkę szatkujemy, czosnek przeciskam przez praskę. Stopniowo dodaję przygotowane składniki do masy, doprawiam i dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i chochelką nakładam porcje ciasta. Smażę z obu stron do lekiego zarumienienia.

Smacznego :)

piątek, 3 lipca 2015

Woda smakowa - truskawka i mięta / LBA 2015

Dopiero co pisałam w ostatnim poście, że lato w tym roku nas nie rozpieszcza, a tu nastała fala upałów. Radzę sobie z nimi dużą ilością wody, a konkretnie własnoręcznie zrobionej wody smakowej. Moje ulubione połączenie to mięta i truskawka, a że sezon na te smaczne owoce jest ku końcowi korzystam z nich ile mogę.


Składniki:

1,5l wody mineralnej
kilka truskawek
kilka listków mięty

Sposób przygotowania:

Truskawki myję, przekrajam na pół, miętę również myję i wszystko wrzucam do dzbanka. Zalewam go wodą i wstawiam na kilka godzin do lodówki. Podaję z kostkami lodu.

Smacznego :)


---------------------------------------------------------------------------------

A teraz wyróżnienie, które otrzymałam od Weroniki z bloga Prosto z piekarnika, na który serdecznie zapraszam. Co to jest Libster Blog Award wie prawdopodobnie już każdy, ale dla formalności przypomnę:

,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów, więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań.
 Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował."

Nie przedłużając, zaczynamy:

1. Jaki kraj chciałabyś odwiedzić i co najbardziej Cię w nim ciekawi?
Chociałabym odwiedzić Chorwację, mam nadzieję że w najbliższej przyszłości uda mi się to marzenie zrealizować.

2. Jaki jest twój ulubiony strój na co dzień?
Luźny, tregginsy i t-shirt, choć teraz jestem w trakcie zmieniania swojego stylu ;)

3. Co jest Twoim małym uzależnieniem?
Mąż i to nie takim małym :P

4. Co i/lub kto motywuje Cię w prowadzeniu bloga?
Rosnąca liczba wyświetleń i komentarzy, czyli "widzowie", dzięki temu mam wrażenie, że dzielenie się moimi kulinarnymi dokonaniami ma sens, bo eksperymentować w kuchni i tak będę ;)

5. Jaka jest pierwsza piosenka, która przychodzi Ci teraz do głowy?


6. Wyobraź sobie swój wymarzony dzień. Jak by on wyglądał?
Leniwy poranek, dzień spędzony z mężem i romantyczna kolacja.

7. Jakie jest Twoje motto?
Trochę brutalnie, ale niestety: "Umiesz liczyć, licz na siebie".

8. W co najbardziej lubiłaś bawić się w dzieciństwie?
Wszelkie zabawy podwórkowe, czy to lato czy to zima ;)

9. Jakie są Twoje dziwactwa?
Chyba nie mam żadnych, albo po prostu o nich nie wiem :D

10. Co uważasz za swoją największą zaletę?
Punktualność i troskliwość o rodzinę.

11. Jakie książki/filmy/seriale lubisz najbardziej czytać/oglądać?
Ostatnio fascynują mnie filmy, seriale i książki o modzie lub z modą w tle. Poza tym uwielbiam filmy z Audrey Hepburn.

Moje pytania:

1. Pomidorowa z ryżem czy z makaronem?
2. Ulubiona potrawa z dzieciństwa, to… 
3. Gadżet, bez którego nie możesz się obejść w kuchni?
4. Ulubiony program kulinarny?
5. Pomysł na niebanalne śniadanie do pracy/szkoły?
6.Jakiej potrawy nigdy nie weźmiesz do ust?
7. Jeśli miałabyś okazję zjeść kolację z jakąkolwiek znaną osobą, żyjącą lub nie, kto by to był?
8.  Ulubiona bajka z dzieciństwa?
9. Podaj tytuł książki do której wracasz.
10. Gdybyś przez jeden dzień była niewidzialna - co byś zrobiła?
11. Zaplanowałaś już tegoroczne wakacje/urlop? Pochwal się :)


Moje nominacje: